2010-02-11 11:26:14• hírek • Parajdi Andrea

A költségvetésről tárgyaltak

Az idei esztendő költségvetéséről tárgyalt a megye vezetősége a polgármesterekkel. Idén ismét visszatérnek arra a régebben is használt pénzelosztási módszerre, amely egy matematikai képlet szerint számolja ki kinek mennyi pénz jusson, nem pedig az igények alapján.

A megye településeinek tavaly a Szatmár Megyei Tanács osztotta le a pénzeket, annak függvényében, hogy kinek éppen milyen fejlesztési prioritásai vannak. Ezzel a módszerrel könnyebb volt megtartani a települések költségvetései közt az egyensúlyt, azonban ettől az évtől ismét a Szatmár Megyei Adó-,és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal dönt a kiutalható összegek 80%-ról, egy központilag szabályozott séma alapján. A Szatmár Megyei Tanács a kiutalás előtt álló pénzek 20%-ról dönthet.

A szerdai találkozón Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Mircea Govor és Adrian Stef alelnökök, Dan Maier, a Szatmár Megyei Adó-,és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal aligazgatója, Schvarzkopf Erika, a Megyei tanács gazdasági osztályának vezetője, illetve a Szatmárnémeti Kincstár igazgatója Kotai Mária vettek részt.

Csehi Árpád, tanácselnök a gyűlésen elmondta: legalább 300 millió lej kellene ahhoz, hogy biztosítsák a települések fejlesztési terveihez szükséges pénzeket, azonban mindössze 20 millió áll rendelkezésre erre a célra. Kihangsúlyozta, ha mindenre nem is tudnak támogatást biztosítani, lesz ebben az évben is egy tartalékalap, amelyből a pályázatokhoz szükséges előfinanszírozást, illetve a nem várt kiadásokat biztosítják.

Csehi kérte az adóhivatal aligazgatóját, hogy figyeljenek oda arra, hogy több településen működik Lakosságnyilvántartó Hivatal, amelyek kiszolgálják a környékbeli falvakat is, ezeknek a fenntartására is különítsenek el összegeket. Dan Maier megnyugtatta a gyűlésen résztvevőket, hogy igyekeznek majd minél körültekintőbben dolgozni a pénzek elosztása során. A megyei tanács alelnökei pedig elmondták a rájuk eső 20% elosztásáról racionálisan fognak határozni, a döntéseket nem befolyásolja majd a települések polgármestereinek politikai hovatartozása.

A polgármesterek a maguk során megjegyezték több helyen is elmaradások vannak az iskolafelújítások költségeit illetően, illetve azzal is szembe kell nézzenek, hogy a szociális célokra utalt pénzösszegek is meglehetősen alacsonyak.



A települések polgármestereivel találkoztak a megyevezetők


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: